S vlastní udírnou můžeme udit celý rok

Většina z nás využívá zahradu jako další místo, kde trávíme čas. Někdo se stará o záhony, jiný má rád kutilství, ale všichni si užíváme chvíle, kdy se práce dostane ke konci a můžeme si užívat chvíle odpočinku a jídlo s rodinou a přáteli.

Jakmile to počasí umožní, vytáhneme gril a připravujeme maso a zeleninu. Společně strávené chvilky u grilu jsou samozřejmě příjemné, gril proto patří mezi základní vybavení. Přesto mnoho majitelů domů a chat sní o vlastní udírně na zahradě. Stavba svépomocí může být na první pohled finančně výhodnější, ale může nám přidat starosti a práci, a především budeme muset investovat spoustu svého času. Proto je snazší spolehnout se na osvědčená řešení v podobě dřevěné udírny přímo od výrobce. V takové udírně lze udit teplým kouřem z tvrdého dřeva nebo pilin, ale i studeným kouřem z udící štěpky s pomocí generátoru studeného kouře. Udírna může být v provozu po celý rok, není nutné u ní stále stát jako u grilu. Zvolit můžeme také elektrickou udírnu s manuálním nebo digitálním ovládáním. Vyudit lze maso, ryby, sýry, salámy, klobásy, párky a mnoho dalších potravin, na které máme chuť. Vlastní udírna na navíc umožní experimentovat a zkoušet nové koření i kombinace surovin.

Ať už se rozhodneme udit jakoukoli potravinu, možnost ochutnat jej horkou ihned po vytažení z udírny je velkým lákadlem a taková vůně se nedá nahradit. Uzení je navíc skvělým způsobem, jak konzervovat potraviny, které tak vydrží déle. Speciálně u masa se prodlouží možnost jeho uskladnění až o několik týdnů, protože čerstvé vydrží jen několik dní. Po vyuzení se ale nemusíme o jeho trvanlivost bát.

Vlastní udírna je také skvělý způsob, jak se setkat s přáteli nebo rodinou i při jiné činnosti. Pomalý průběh uzení nám dává dostatek času, který můžeme strávit spolu a zároveň všechny naplňuje očekáváním skvělého a chutného výsledku.

Publikováno: 27. 05. 2023

Kategorie: Bydlení

Autor: Ivana Křivánková