Koření chutná i léčí

Bez koření a bylinek se dnes v kuchyni obejde už jen málokdo, jídlo totiž potřebujeme při jeho přípravě dochutit. Jak se k nám koření dostává?

Nejen pro chuť

Chuťové buňky odjakživa nutily člověka, aby si své jídlo ozvláštnil a ochutil. Třeba pračlověk mohl využívat jen pár kořínků nebo bylin ze svého okolí. Naše babičky byly mistryně v kombinacích bylinek, které používaly pro různé čaje, odvary a léčivé masti. Směsi koření si míchaly většinou ze zásob z vlastní zahrádky nebo směnily se sousedkami. Ostatně koření bylo už v dobách mořeplavců velmi ceněnou komoditou. V naší době máme vše snazší, můžeme mít jakékoli koření chceme, třeba i z druhého konce světa a učíme se je používat a znát jejich účinky. Pálivé chilli zrychlí metabolismus, skořice umí prohřát a výborně ladí s domácími jablky. Mnoho bylinek jsme se naučili pěstovat alespoň za oknem v truhlíku, stále však stovky druhů musíme dovážet.

Rychlá přeprava

Mnoho výrobců reaguje na stále se zvyšující spotřebu koření snahou o zefektivnění výroby a také expedice. Tam, kde dříve stačila lidská práce už jsou dnes zapotřebí stroje. Sběr, sušení a sklizeň často kvůli křehkosti rostlin a plodů probíhá stále ručně, poté už se ale ujmou práce moderní technologie, přepravní potrubí i balící linky. Modernizace výrobních linek i expedičních hal je nezbytná, protože poptávka stále roste. Ve výrobách se o přepravu koření postarají potrubní systémy, které zajistí rychlý a čistý přesun surovin z jedné linky na druhou ve velkém množství a velmi krátkém čase. Ve většině výrobních závodů se nezpracovává jeden druh koření či bylin, ale mnoho různých druhů a také se míchají kořenící směsi a čaje. Přeprava potrubím je tak bezpečná, dobře sledovatelná a efektivní i pro vážení či konečné balení. Přesný poměr jednotlivých druhů koření je pro výslednou chuť celé směsi velmi důležitý a ručně by již výroba ve velkém množství uhlídat nešla. Koření nám umí nejen jídlo dochutit, ale také pomoci s různými neduhy, dodat vitamíny a třeba i zlepšit náladu.

Publikováno: 18. 03. 2020

Kategorie: Zdraví

Autor: Ivana Křivánková