Melasa – zdravé mlsání

Poslední dobou se všude ve výživových poradnách, v rámci správné životosprávy, řeší nebezpečí cukru. Cukr není nebezpečný jenom pro děti, ale čím dál častěji se poukazuje také na jeho škodlivé působení u dospělého člověka. Cukr způsobuje únavu, snižuje imunitu, může vést k problémům se svaly a klouby, k rozvoji zubních kazů a neurologickým problémům. Jak ale cukr efektivně nahradit? Vyzkoušejte zázrak jménem melasa.

Zdravý cukr

Melasa je vlastně extrakt z cukrové třtiny. Obsahuje asi 50 % cukru, který však již není schopen pro velký obsah příměsí vykrystalizovat. Proto je také zdravější a přínosnější pro lidský organismus než klasický bílý cukr. Melasa může nahradit rafinovaný cukr, ale také všechna ostatní sladidla. Její obrovskou výhodou je totiž to, že ji můžeme tepelně upravovat, aniž by ztratila své prospěšné látky. Můžeme ji tedy použít místo cukru do pečených bábovek, bublanin, koláčů, muffinů apod. Nenásilným způsobem si ji tak zařadíte do jídelníčku. Ale pozor! Má trochu specifickou chuť, která ne každému vyhovuje.

Lék na všechno

Abychom si lépe navykly na její chuť, můžeme si pro motivaci shrnout všechna její pozitiva. Totiž při pravidelné a dlouhodobé konzumaci melasy dochází k pročišťování lymfatického systému, který má zásadní vliv na ochranu lidského organismu před nemocemi. Melasa je také úžasným pomocníkem pro všechny sportovce, neboť zlepšuje funkci svalů. Je skvělým přírodním lékem v boji s artrózou. Dále příznivě působí na srdce, krvetvorbu a cévy. A také povzbuzuje organizmus při dlouhodobém pracovním vytížení, stresu, chronické únavě a pocitech slabosti. Odstraňuje průjem i zácpu. Co chtít více? A ano můžeme ji i pít. Připravme si melasovou limonádu a můžeme na ni použít odšťavňovač Orava OS-101, který je velmi výkonný a poradí si s každým ovocem. Stačí nám na ni 1 litr vody, melasa, led, lístky máty, šťáva z 1 pomeranče a z půlky citrónu a nakonec můžeme použít plátky pomeranče na zdobení.

Publikováno: 02. 08. 2018

Kategorie: Zdraví

Autor: Ivana Křivánková

Tagy: jak připravit melasu | melasa