Vychutnat si burčák přímo v jihomoravském regionu je stylové

Tak, jako patří například paella ke Španělsku, pirožky k Rusku nebo croissant k Francii, je možné Moravu označit za kraj doslova obsypaný vinicemi. Kdo někdy cestoval do těchto míst, musel si s místními připít lektvarem z jejich sklípků. Příjemná vůně i chuť, která ladí s večerním menu nejen v restauracích, to jsou důvody, kvůli nimž na Moravu nedají dopustit mnozí gurmáni. Slyšeli jste někdy o burčáku? Bezesporu ano, jde o nápoj plný zdraví, který je meziproduktem při výrobě tekuté révy. Takto vínu přezdíval už sám Jaroslav Marvan…

Jedna sklenka nestačí aneb zkuste ho také

Dáte si bílý nebo červený? Pozor, odrůd je zde poměrně dost, protože burčák Jižní Morava nabídne krajovou rozmanitost a jak jistě milovníci vína vědí, snad každý hrozen má za sebou svůj dlouhý příběh. Pravý burčák je plný vitamínů a minerálních látek, nese v sobě to nejlepší z přírody a může mít řadu zajímavých chutí – vždyť mezi Svatovavřineckým a Müller Thurgau je rozdíl, o kterém nemusíme všem zasvěceným dlouze vyprávět, v nabídce je ještě Rulandské šedé nebo Muškát moravský, takže degustaci na zkoušku jistě nic nebrání. A co burčák Pálava? Protentokrát to zkuste bez slazených limonád, litrů kávy a stresu v práci, protože jak vědí nejen na Moravě, občas je zapotřebí odpočinek a pohoda, ke které si určitě rádi dáme sklenku něčeho dobrého. Jak praví klasik, měli byste ročně vypít tolik burčáku, kolik máte v těle krve. Tedy, jak potvrdí každý student medicíny, zhruba čtyři až šest litrů v závislosti na pohlaví, tělesné váze nebo dalších proměnných. Kromě toho, že je velmi sladký, dokáže povzbudit celé tělo. Rozhodně není důvod váhat, protože sezona burčáku je omezená a ochutnat jej můžete vždy pouze určitou dobu po sklizni na vinicích. Pokud mu letos dáte šanci, je prakticky jisté, že příští sezonu budete už toužebně vyhlížet z okna, jakmile skončí první jarní mrazy.

Publikováno: 28. 11. 2020

Kategorie: Lifestyle

Autor: Ivana Křivánková