Suprové tipy

První letošní grilovačka v zahradním altánku. Jak se na ni připravit?

S pěkným počasím samozřejmě chceme trávit i více čas venku, například na zahrádce. Kromě zahradních prací si můžete také vychutnávat odpočinek a chvíle strávené společně s vašimi blízkými. S příchodem jara se naskýtá skvělá příležitost i na první letošní grilovačku. Dokonalým místem na grilovačku ať už s rodinou nebo přáteli je zahradní altán. Co byste měli vědět o grilování v zahradním altánku?

Vyberte si vhodný gril

V první řadě je důležité vybrat si správný gril. V případě, že je váš zahradní altán vybaven zahradním krbem, gril zřejmě nebudete potřebovat. Nicméně, mnoho zahradních altánů ho nemá, například z důvodu nedostatečného místa. V tomto případě je vhodným řešením gril. Jak si však vybrat ten správný gril do vašeho altánku? Měli byste myslet hned na několik faktorů, a to bezpečnost grilu, jeho velikost, ale i typ a způsob, kterým na něm budete připravovat maso či jiné potraviny na grilování. Nejčastěji využívaným je gril na dřevěné uhlí. Je snadno přenosný a zároveň ho dokážete poměrně rychle vyčistit. Dřevěné uhlí je zároveň snadno dostupný a cenově výhodný materiál. Avšak u grilu na dřevěné uhlí je nutná zvýšená pozornost, zejména kvůli ohni. Často využívaným typem grilu je elektrický gril. Ten je z hlediska bezpečnosti vhodnější. Ve srovnání s grilem na dřevěné uhlí ale nedodává jídlu tu charakteristickou chuť, jako při grilování na dřevěném uhlí. Kromě těchto dvou typů si můžete do zahradního altánku opatřit i gril fungující na principu vodní páry nebo plynový gril.

Grilujte bezpečně ale i chutně

Ať už si vyberete jakýkoliv gril, v každém případě dbejte na bezpečnost. Před prvním grilováním byste měli nechat gril vypálit, abyste se vyhnuli tomu, že se později bude vaše jídlo lepit na rošt. Při rozpalování grilu se určitě vyhněte používání lihu, benzínu či tekutého zapalovače. Zkuste využít suché dřívka či papír. Během grilování mějte vždy po ruce příslušenství grilu jako rukavice a nářadí. Po samotném grilování počkejte dokud gril vychladne, až tak se pusťte do čištění. Vyhněte se tomu, že gril zchladíte vodou, mohl by se tak zbytečně poškodit. Během grilování dbejte na svou bezpečnost, ale i bezpečnost hosty. Nezapomeňte ani na váš zahradní altán, který by se od ohně mohl snadno poškodit. Samozřejmě, v každém případě omezte pohyb dětí kolem grilu.

K tomu, aby byla vaše první letošní grilovačka úspěšná, je zapotřebí nejen dobrý gril a správné a bezpečné zacházení s grilem a jeho příslušenstvím, ale i dobré a chutné jídlo. Už dávno neplatí, že když se řekne grilovačka, musíme si automaticky představit mnoho masa či tzv. „Buřtů“. Ano, i to patří ke grilování, avšak můžete si připravit i chutnější a zdravější verze grilovaného jídla. Zkuste například grilovanou zeleninu, jako cuketa či lilek a využijte i bylinky z vaší zahrádky. Chutnou volbou je například rozmarýn či bazalka.

S příjemným počasím se nám chce být stále více na čerstvém vzduchu. Užijte si první letošní grilovačku v příjemném prostředí vaší zahrady a zahradního altánku. Stačí vám na to jen gril, chutné jídlo a dobrá nálada.

Suprové ubytování v ČR

Hledáte si suprové ubytování na letní dovolenou? Mezi nejsuprovejší a nejoblíbenější lokality patří Jižní Čechy a Jeseníky. Na stránce ubytování Jižní Čechy najdete mnoho chalup, penzionů i apartmánů. Doporučujeme Vám také stránku Jeseníky ubytování s príma tipy na dovolenkové zážitky.