Víno z Gruzie vám zachutná

V údolích a na stinných svazích Zakavkazska se pěstuje vinná réva a vyrábí víno již minimálně 8 000 let. Právě díky tomu jsou vinařské tradice vetkány do gruzínské národní identity. V následujících řádcích vám prozradíme všechna základní fakta a informace, které potřebujete vědět o gruzínském víně.

Jaké jsou hlavní gruzínské vinařské oblasti?

Víno se vyrábí v celé zemi a jednotlivé odrůdy vinné révy jsou rozeseté po celém území státu. Nejznámějším regionem, kde se vyrábí vína z Gruzie, je Kachetie, která se rozděluje na dva mikroregiony Kvareli a Telavi. Tradiční metoda výroby vína, kterou Gruzie používá, vyžaduje hliněné nádoby ve tvaru vejce zvané qvevri. Technika zaujala také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotného kulturního dědictví.

Čím se gruzínské víno odlišuje?

Gruzínské klimatické a územní podmínky jsou pro výrobu vína ideální. Extrémní počasí je velice neobvyklé, léta jsou slunečná, zatímco zimy mírné a bez mrazů. Země je bohatá na přírodní prameny, jež vyvěrají z kavkazských hor a stékají do údolí. Mírné gruzínské klima a vlhký vzduch ovlivňovaný Černým mořem poskytují nejlepší podmínky pro pěstování vinné révy. Vidět můžete i vinnou révu vyrůstající po kmenech ovocných stromů. Tradiční gruzínské odrůdy vinné révy jsou ve světě méně známé. Přestože se v zemi pěstuje téměř 400 různých druhů hroznů, pro komerční výrobu vína se jich pěstuje pouze 38. Podobně jako francouzská vína jsou i gruzínská pojmenována podle zdrojové oblasti, vesnice nebo okresu. Stejně jako francouzská vína, tak i gruzínské červené, bíléoranžové víno se vyrábí ze směsi dvou a více odrůd hroznů. Jestliže hledáte internetový obchod, odkud byste si mohli gruzínské víno objednat, podívejte se na stránky e-shopu Vinazgruzie.cz. Budete určitě nadmíru spokojeni.

Publikováno: 23. 08. 2022

Kategorie: Suprové tipy

Autor: Ivana Křivánková