Olivový olej Chiavalon se hodí nejen ke špagetám
Kdo by neznal tuto perlu středomořské kuchyně, která nesmí chybět na žádném stole, kde se pevně usadily zásady zdravého stravování? Olivový olej chutná skvěle, jde o produkt, s níž se lidstvo setkává celá tisíciletí a postupem doby byl vybroušen až téměř k dokonalosti. Špičkový olivový olej však nemusí nutně pocházet z andaluských nížin nebo řeckých ostrovů. Podívejme se i na Istrii, výspu chorvatského státu poblíž moře, která přináší světu nejen prosluněné pláže…
Když se řekne olivový olej, řada z nás si vybaví plné regály v supermarketech. Ale pozor, rozhodně neplatí, že neuděláte chybu, pokud sáhnete prakticky po kterémkoliv zboží v nabídce. Právě zde je mnohem důležitější pečlivě vybírat, neboť extra panenský olivový olej vyráběný klasickými metodami je pro zdraví něčím úplně jiným než rafinovaná směs z pokrutin. A to už vůbec nemluvě o nějakém chuťovém prožitku, jenž se samozřejmě diametrálně liší. Každý, kdo se setkal s poctivě připravovanou italskou kuchyní ví, že extra virgin není jen reklamní heslo, ale spíš označení, s nímž je nutné počítat!
Chorvatsko a zaručená kvalita olivového oleje, přesně tím je Chiavalon, rodinná firma, která sbírá zlaté medaile na prestižních akcích po celém světě. Pečlivá péče o olivovníky, správně načasovaná sklizeň a rychlé zpracování v řádu hodin je klíčem k úspěchu. Velmi nízká acidita, jež je poznávacím znamením úspěchu, ale také tradice, která se s touto istrijskou značkou neodmyslitelně pojí. Jednoznačný původ, filtrace výsledného produktu a tmavá lahev, i to jsou poznávací znamení, že se setkáváte se skutečnou kvalitou.
Publikováno: 22. 07. 2020
Kategorie: Suprové tipy