Valentýn v rytmu vína a dezertů: Jak je kombinovat?

Oblíbený únorový svátek ne na spadnutí a zamilovaní se nemohou dočkat, až ho stráví společně se svými polovičkami. Oslava lásky se přitom nemusí nést v duchu drahých dárků, ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem – a bez ohledu na to, zda patříte mezi příznivce velkých gest, nebo preferujete méně pompézní akce, dopřejte si vybrané víno a lahodný dezert. Vhodně zvolená kombinace zaručeně potěší mlsný jazyk a správně naladí na večerní romantiku!

Milujete bublinky? Dejte si k nim krémovým

K nejoblíbenějšímu valentýskému pití patří šumivé víno, šampaňské a sekty. Zkrátka a dobře vše, co teče a jsou v tom blublinky. Ale co k nim zakousnout? Ke všemu sladšímu a perlivému jsou jako tvořené krémové dezerty. Chybu však rozhodně neuděláte ani v případě pudinku a soufflé. A pokud vsadíte na pravé italské Prosecco, určitě k němu servírujte tiramisu. Hody můžete zakončit zmrzlinou a sorbetem.

K bílému vínu se hodí ovoce

Příznivci bílého vína se nemusejí během Valentýna nijak ostýchat, také tento nápoj se k oslavě láky velmi hodí. Jen si dobře rozmyslete, co si k němu naservírujete. Například sladší, ledové a slámové bílé víno skvěle doplňuje panna cotta či créme brûlée. Aromatické nápoje – např. Muškát moravský, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský bez ostychu podávejte s libovolným ovocným salátem. Ovocem číslo jedna je meloun.

Co mlsat s červeným vínem?

Komu nejvíce chutnají čokoládové dezerty, měl by si nechat zajít chuť na bílé víno. Důvod je prostý, čokoláda pohlcuje většinu chuťových vjemů a požitek ze se slabšího moku by byl zanedbatelný. Naštěstí je zde chuťově výrazné červené víno – ideálně portské nebo likérové. K bílému vínu si naopak můžete dopřát třeba českou klasiku v podobě tradičního jablkového štrůdlu. A destiláty? Proti gustu žádný dišputát, ale raději to s nimi na Valentýna nepřehánějte. Víno je přeci jen jistější volbou – nechcete-li odpadnout ještě před tím, než romantický večer vygraduje do nejlepšího.

Publikováno: 11. 02. 2021

Kategorie: Lifestyle

Autor: Ivana Křivánková