Jak pečovat o játra, ulevit jim a chránit je?

Patří mezi nejdůležitější orgány a mají jedinečnou schopnost: v případě odstranění až devadesáti procent tkáně je může zbylých deset obnovit. Řeč je samozřejmě o játrech, která si zaslouží náležitou péči. Protože jakmile přestanou plnit svou funkci, naše zdraví se hroutí jako domeček z karet.

Ochrana jater není nijak složitá, přesto ji velmi podceňujeme a většina populace dělá pravý opak. Nejvíce jim škodí alkohol, cukr a chemické složky průmyslově zpracovaných potravin. Smrtící koktejl obvykle doplňujeme o pesticidy a mnohé další jedy. Samostatnou kapitolu pak tvoří nenasycené tuky, které konzumujeme v mléce, rostlinných olejích a červeném mase. Příznivě naopak působí oleje z oříšků a semen či olivový olej.

Dojde-li k poškození jater, regeneraci urychlí směs aktivních látek, které se nachází v ostropestřci mariánském. Konkrétně o látku jménem silymarin, jež podporuje tvorbu bílkovin a nových jaterních buněk a současně zamezuje, aby do jejich nitra pronikaly toxiny. Kromě ostropestřce se pro podporu jater používá také příbuzná rostlina artyčok. Ten se mimo jiné uplatňuje i při léčbě slinivky.

Pokud vám ostropestřec roste na zahradě, můžete si z jeho roztlučených plodů uvařit čaj. Mnohem více prospěšných látek však do organismu dostanete konzumací za studena.

Publikováno: 16. 03. 2020

Kategorie: Zdraví

Autor: Ivana Křivánková