Jsou dřevěné příbory už pasé?

Doba jde neustále dopředu a to co bylo včera moderní, je dneska out. Technologie se neustále vyvíjejí a my už ani nestíháme sledovat trendy. Kuchyňské roboty za nás udělají nejnamáhavější práci, pryč jsou doby, kdy se zadělávaly kynuté buchty hodinu a s vařečkou v ruce. Díky tomu, že se při vaření stále častěji používá sklo a plasty, ustupují dřevění pomocníci do pozadí, ale není to škoda? Většina z nás už nepoužívá dřevěná prkénka a dřevěné vařečky z jednoho velmi prozaického důvodu. Jsme leniví. Dřevěné náčiní do kuchyně se totiž nemá umývat v myčce na nádobí, časem nabobtná, či dokonce popraská. Plastová prkénka naopak do myčky nádobí mohou, a tak si raději ušetříme práci s ručním mytím nádobí a pořídíme ta plastová. Ale přední světoví šéfkuchaři stále používají na krájení kvalitní a bytelná dřevěná prkénka. Stejně tak servírovací prkénka mají svůj starobylý půvab. Když na nich podáváte uzená žebírka, či bůček, vypadá to prostě nejlépe. Kdysi dávno si naši prapradědové zvládli vyřezat dřevěnou lžíci, či míchačku z kousku dřeva. Mašlovačka se vyráběla z poctivého husího, či kachního peří. My už to neumíme, ale je stále spousta důvodů, proč si v kuchyni nechat poctivé dřevěné příbory a vařečky. Už jen z toho důvodu, že nepoškrábou povrch teflonových pánví, jako například kovové náčiní. Navíc, když ochutnáváme z dřevěné vařečky, nespálíme si pusu. Dřevěné vařečky nevedou teplo, takže neochlazují zbytečně pokrm. Vaříte-li na plynu a plastové vařečky vám čouhají z hrnce, mohou se snadno začít tavit, či dokonce způsobit požár. Dřevo má ještě jednu výhodu – nereaguje s kyselými složkami pokrmu, nezanechávají kovovou pachuť, či škodlivé mikroplasty. Namítnete-li, že dřevo díky pórovité struktuře jsou rájem pro bakterie? Pokud ji po použití důkladně umyjete, nemusíte se bát. Díky tomu, že je dřevo jako materiál přírodním a obnovitelným zdrojem, je také nejekologičtějším materiálem pro výrobu náčiní do kuchyně.

Publikováno: 12. 12. 2021

Kategorie: Bydlení

Autor: Ivana Křivánková