Suprové tipy

5 tipů pro pálení slivovice

Slivovice patří co do popularity destilovaných alkoholických nápojů mezi absolutní špičku. Hojně se pije zejména na Balkáně a ve střední Evropě. Co si budeme povídat – jako Češi o tom víme své. Alespoň jednu lahev slivovice najdete v drtivé většině sklepů a spíží v Čechách. Hlavně však na Moravě, kde švestkový nápoj patří k místní kultuře. Znáte následujících 5 základních tipů či pravidel pro pálení slivovice?

Zatímco jablka se drtí, švestky stačí zmáčknout

Zatímco jablka a hrušky je při výrobě pálenky potřeba nadrtit nebo pomlít, s měkčími švestkami je to jinak. Ty stačí rozmáčknout a narušit tak jejich strukturu, díky čemuž ovoce pustí šťávu. Zároveň se tak vyvarujete jejich zplesnivění.

Nezralé ovoce? Ani náhodou!

Pro pálení slivovice rozhodně nepoužívejte suché, nezralé, či snad dokonce plesnivé ovoce! To do kvasu v žádném případě nepatří. Jinak je to u švestek nakousaných od vosy, anebo otlučených bobulí. Ty pro výrobu pálenky použít můžete.

Stopky pryč. Pecky? Jak chcete!

Při pálení slivovice je nezbytné zbavit předem švestky stopek. V každém případě. Bez výjimky. Jinak je tomu ale v případě pecek. V druhém případě se ani paliči neshodují, zda ovoce odpeckovat, anebo jej nechat vykvasit i peckou. V zásadě tak záleží pouze na vás a vaší chuti. Počítejte však, že nápoj vypálený ze švestek s peckami bude o něco trpčí.

Jak je to s teplotami pro pálení slivovice?

Při výrobě slivovice hraje jednu z nejpodstatnějších rolí teplota místnosti, ve které sud uchováváme. Prvních 7 dní můžeme soudek nechat třeba i v kuchyni. Důležité je, aby se teplota vzduchu trvale pohybovala v rozmezí od 18 do 20 stupňů. Po týdnu musíme sud ochladit, proto jej dáme do místnosti s teplotou 11-15 stupňů. Ideální je pro tyto účely třeba zahradní domek, sklep nebo garáž. Mimochodem, mějte na paměti, že proces kvašení se pod 10 stupni zcela zastavuje. Naopak platí, že čím vyšší teplota, tím rychleji kvas kvasí. Pro vyšší kvalitu výsledného nápoje je ale lepší kvasit raději déle, avšak při menší teplotě.

Sesbírejte švestky a dál se o nic nestarejte

Pokud sice máte švestky, ale o pálení slivovice nevíte nic nebo jen málo, doporučujeme vám nechat vše na odbornících. Vezměte bobule, dovezte je do palírny a nechte výrobu na odbornících.