Lifestyle

Šumivé víno, šampaňské, nebo sekt?

Jistě víte, že šumivé víno, šampaňské a sekt jsou tři rozdílné alkoholické nápoje. Pokud však netušíte, jaký je mezi nimi rozdíl a nechcete si před svými přáteli utrhnout ostudu, pak jste na správném místě.

Na úvod začněme otázkou. Jestlipak víte, do jaké kategorie spadá populární italské Lambrusco? Osvěžující nápoj se řadí mezi perlivá vína – tedy vína, která se při lahvování sytí oxidem uhličitým. Jinak je tomu u šumivého vína – v něm vzniká oxid uhličitý samovolně po přidání tirážního likéru (směs cukru a kvasinek). Poté dochází k procesu druhotného kvašení a přeměně cukru na etanol a oxid uhličitý.

I mezi šumivými víny mohou být značné rozdíly – levnější a nepříliš exkluzivní nápoje kvasí v ocelových tancích až do doby než jsou lahve naplněny a zazátkovány (metoda charmat).

Dalším způsobem kvasení je tzv. šampaňská metoda (champenoise), v rámci které vzniká oxid uhličitý přímo v lahvích, tedy až po naplnění. Jde o nákladnější a mnohem náročnější způsob, což se logicky projevuje na ceně nápojů.

Bez ohledu na to, zda jde o šumivá vína vyráběná některou z výše uvedených metod, italské prosecco či jiné šumivé víno, francouzské šampaňské nebo španělskou cacu, u všech se používají stejná označení udávající množství cukru (na litr):

  • brut nature – do vína nebyl přidán cukr a množství není větší než 3 g/litr,
  • extra brut – obsah přidaného cukru je menší než 8 g/litr,
  • brut – obsah přidaného cukru je menší než 15 g/litr,
  • extra sec – obsah přidaného cukru se pohybuje v rozmezí 12 – 20 g/litr,
  • sec – obsah přidaného cukru se pohybuje v rozmezí 17 – 30 g/litr,
  • demi-sec – obsah přidaného cukru se pohybuje v rozmezí 33 – 50 g/litr,
  • doux – vína s obsahem cukru přes 50 g.

Na samotné špičce stojí šampaňské, které je považováno za klenot mezi šumivými víny. V čem je tak jedinečné? Pod označením „champagne“ najdete pouze vína vyprodukovaná v oblasti Champagne ve Francii. Panuje zde unikátní mikroklima a zdejší půda obsahuje velké množství vápníku. Vína zrají v hlubokých vápencových sklepech a mají specifickou chuť.